onsdag 9 mars 2011

Don't try this at home

Jag rekommenderar gravida Rh-negativa kvinnor i Stockholm att HA KOLL PÅ SIN KALLELSE TILL RH-GRUPPEN. Annars kan det utspela sig följande tänkbara scenario:

Den Gravida upptäcker en notering i sin kalender ”Rh-gruppen” den 17 mars. Ett datum, men tyvärr ingen tid. Hon lyfter frågan till sambon som ser fundersam ut. ”Du fick en kallelse, va?” säger han. Den Gravida tänker lite och kan möjligen åminna sig en kallelse. Den kom isåfall för länge sen. Före projektet ”nu renoverar vi hela övervåningen”. Där papper brukar ligga i vanlliga fall finns inte längre något utrymme att lägga papper. Papper (även räkningar som ska betalas och helst på förfallodag dessutom) återfinns i högar och påsar (!) lite här och var numera. Att söka en kallelse i detta är som att leta efter en nål i en väldigt stor och yvig höstack.

”Du ska lämna blod också” konstaterar sambon. ”FÖRE besöket hos Rh-gruppen.” Den Gravida har ingen susning, och minnet sviktar. Den dära blodlappen är ju lite viktigt isåfall. Det inser hon också.

Men okej, hon är trots allt lite handlingskraftig, vår gravida person i detta exempel, så hon googlar och hittar en mailadress till Rh-gruppen på KS. Och mailar. TRE gånger på två dagar, men nån kontakt etableras icke. Hon ringer tillslut växeln på KS som frågar ”vad-hette-de-sa-du?” och även fast hon säger Ä-R-R-H-Å-G-R-U-P-P-E-N så långsamt hon kan så säger de ”nääää, har jag aldrig hört talas om”.

Nu har Den Gravida hunnit bli lite pissed och mailar surt till sambon om att Rh-gruppen inte existerar, eller finns i en annan hemlig matrixvärld beyond det där kungliga sjukhuset och att hon INTE ORKAR mer.

Det tar nog bara några minuter, sen ringer han upp, sambon. Då har han både lokaliserat Rh-gruppen, en ansvarig labb-person och en ytterligare utförare på dennes mobiltelefon och liksom löst hela problemet. Bortsett från att han glömde att fråga vilken tid hans gravida sambo skulle vara där. Men det hade hon nog inte kunnat svara på i alla fall, eftersom hon satt i bilen och inte var i tjänst…

Nu framgår det inte i det här exemplet hur det kommer sig att han lyckades forcera både KS informationsfattiga webbsida, Fort Knox KS-växeln, telefontider samt även kommit över mobiltelefonnummer (!!), men jag misstänker att det är en fördel att vara i branschen, så att säga. Så i detta lilla exempel verkar det lösa sig, men till alla er som inte har förmånen att ha en i branchen hemmavid, HÅLL HÅRT I KALLELSEN TILL RH-GRUPPEN.

Fotnot. Han ska ringa tillbaks i morgon och kolla tid och plats. Så att Den Gravida vet vart hon ska ta vägen.

6 kommentarer:

 1. Tur du har:)
  Jag har inget minne av något sånt möte, fanns nog inte för 15 år sedan

  SvaraRadera
 2. Nej, det här är tydligen nytt sen 2009. Så här omständligt var det inte för elva år sen heller... Phjuuu.

  SvaraRadera
 3. Meh! Jag var gravid nyss, födde den 11 januari, och jag fick aldrig träffa någon RH-grupp. Däremot kan jag berätta att det där blodprovet de numera tar för att kolla om bebisen är negativ eller positivt inte alltid stämmer. Jag fick besked om att dottern var negativ precis som jag så då behövdes inga sprutor under graviditeten. Men det var fel, hon var positiv visade det sig efter att hon fötts.

  SvaraRadera
 4. Vad konstigt! Min bäbis är positiv, men jag är negativ. Men nu vet jag iallafall vart jag ska, och när, så får vi väl se vad som händer.

  SvaraRadera
 5. Alltså jag förstår mindre och mindre ju mer jag läser av kommentarer. På min tid (har fött tre barn mellan 02 och 07) konstaterades det att jag var negativ, stora stämplar sattes på journalen och när bebisen var född fick jag en spruta i rumpan och därefter åkte jag hem.

  Jag blir av någon anledning jättenyfiken. Vad handlar detta om? Vad pratar man om i RH-gruppen?

  SvaraRadera
 6. Susanne: Nä, jag vet faktiskt inte. Jag tror bara att jag ska lämna ett blodprov och få en spruta. Jag får återkomma efter i morgon, när jag varit där. :)

  SvaraRadera