fredag 16 april 2010

Nybesiktigad

Dagens mission utfört. "Köparens besiktning". Ett absolut måste. Allt, precis allt ansvar vilar på köparens späda axlar. Inget man vill slarva bort, alltså. Trots att säljaren gjort en grundlig egen besiktning, så var det ju såklart en självklarhet att vi skulle göra vår egen.

Låt mig säga så här.

Tur var väl det.

Det framkom intressanta uppgifter som säljarens besiktning helt missat. Det luktar nämligen mögel i hela sutterängvåningens väggar och golv. Inte i rummen, inget man känner, vill jag påpeka. Men gräver man lite i väggen, så där som proffessionella besiktningsmän gör, och sniffar, så luktade det gammal källare. Alltså mögel.

Allt går att fixa, såklart. Men det kostar ju. Det vi måste göra är att riva samtliga innerväggar och riva bort allt golv i källardelen. Ända ner till betongen. Fukta av. Göra om, göra rätt. Tottibalotti.

I vår kalkyl har vi räknat med att dränera om och fuktspärra utifrån. Men att vi skulle riva hela rasket på insidan, det måste jag erkänna att vi liksom inte planerat in. I hobbyrummet tänkte jag "vi rollar väggarna".

Som tur är så har vi en återgångsklausul, ett öppet köp, för vad gäller sånt som kan framkomma vid köparens besiktning. Vi har alltså ett förhandlingsläge här. Nu är det snabba puckar på att få fram en offert på vad kalaset kan kosta, och sen sätta oss ordentligt tillrätta vid förhandlingsbordet. Vi har på oss till och med torsdag. Sen har klausulen förfallit.

2 kommentarer:

  1. Då vill byggaren påpeka också att isolering av källarvåningar görs på utsidan av ett hus. Ni bör stämma av om så är fallet. Är det isolering och fuktspärr innanför så har man ett problem med fukttransport och det kan föranleda det som nu påpekats. Sedan finns det ju en hel massa andra skäl till detta - som exempelvis dålig dränering.

    Om, det är isolerat på insidan och utvändig isolering ej är möjlig (vi bor själva i ett sånt hus - med berget alldeles inpå grunden). Då får man göra bästa möjliga lösning dvs bygga upp väggarna med stålreglar och isolera med skivmaterial istället för glas/stenfiberisolering. Det ska också finnas en luftspalt mellan yttervägg och reglarna.

    Hoppas att ni får en bra deal med prisreduktion och kan fortsätta med husplanerna.

    SvaraRadera
  2. Huset är ju byggt 81. Det är bara tjära på grunden, aldrig dränerat eller omisolerats sen byggnad. Man behöver alltså riva innerväggar (inkl isolering och fuktspärr... )och golv ända in till betongen, lägga in nivellgolvkonstruktion, nya väggar (puts?), och sen ny dränering/isolering från utsidan av huset. Arbetet på utsidan insåg vi själva att det krävdes, men att det var mögel i innerväggskonstruktionen visste vi icke. Så nu har vi några dagar på oss att skaka fram en offert...

    SvaraRadera